Nieuw NS Station Delft

Perron Nieuw NS Station Delft. Ontwerp: Mecanoo Architecten Delft.

Perron Nieuw NS Station Delft. Ontwerp: Mecanoo Architecten Delft.

Deze week is het nieuwe NS Station Delft officieel in gebruik genomen. Het gebouw is ontworpen door Mecanoo Architecten uit Delft. Mecanoo heeft gekozen voor een gebouw dat een uitstraling heeft naar alle kanten. De verlaagde daklijnen op de hoeken zorgen voor een geleidelijke overgang naar de bestaande bebouwing. De nieuwe stationshal met winkels is bovenop de spoortunnel gebouwd en zit aan de kant van de binnenstad (Westvest). Van daaruit kunnen reizigers de ondergrondse perrons bereiken. De stationshal wordt door een glazen wand gescheiden van de publiekshal (ingang zijde Coenderstraat) en is integraal onderdeel van het stadskantoor, dat de eerste, tweede en derde etage van het gebouw gaat beslaan.
Het stadskantoor biedt straks onderdak aan de gemeentelijke organisatie, met ruimte voor de publieksbalies en werkplekken. Eén plek waar bewoners en ondernemers hun zaken met de gemeente kunnen regelen. (bron: spoorzonedelft.nl).

Nieuw Station Delft. Ontwerp: Mecanoo Architecten Delft

Nieuw Station Delft.
Ontwerp: Mecanoo Architecten Delft


In de stationshal ervaart de reiziger dat Delft een stad is met een rijk verleden en ook een stad van technologische innovatie. Een gewelfd plafond, voorzien van een tafereel uitgevoerd in Delfts Blauw, bekroont de imposante ruimte. Het plafond van de stationshal loopt door boven de stadshal in het stadskantoor. Stadshal en stationshal worden van elkaar gescheiden door een glazen wand en een kern waarin de trappen en liften naar de bovengelegen kantoren leiden. De voorzieningen zijn zo georganiseerd dat de reiziger vanuit de stationshal een blik op de historische stad kan werpen. (bron: architectenweb.nl)